Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
makaron tagliatelle o smaku szpinakowym 200 g
ser żółty 200 g
tuńczyk w sosie własnym 130 g
brokuł 100 g
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 25.05.2015 16:28
cudowne danie
VioletoweKucharzenie 25.05.2015 15:04
Smak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków…

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak