Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe tagliatelle carbonara

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron szpinakowy 300 g
boczek 100-150 g
czosnek 2 ząbki
śmietanka 100 ml
żółtko jajek 3-4 sztuki
parmezan starty 30 g
natka pietruszki 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tagliatelle carbonara

Podsmażyłam na średnim ogniu boczek całkiem na chrupko, odłożyłam na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Nie ściągając patelni z ognia, podsmażyłam lekko posiekany czosnek i odstawiłam patelnię.
Wstawiłam wodę na makaron.
W kubeczku rozrobiłam śmietanę z żółtkami, pietruszką, solą, pieprzem, łyżką octu balsamicznego i 2/3 parmezanu.
Kiedy makaron się ugotował, odcedziłam go, zostawiając w garnku 2-3 łyżki wody. Garnek zostawiłam na ciepłym, ale wyłączonym już palniku. Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron. Przyznam, że szybkość działania gra tu ważną rolę! ;)
Przykryłam na 2 minuty, ponownie wymieszałam i rozłożyłam na talerze. Posypałam na wierzchu resztą bekonu i parmezanu. Podawałam z pomidorami a la bruschetta ze szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motomaniak 05.09.2011 22:40
pycha
bursztynek 05.09.2011 22:13
Apetycznie wygląda - super!
wiola28a 04.09.2011 11:37
super
wiola28a 04.09.2011 11:37
super
gosia47-47 03.09.2011 21:03
fajne
aguus 03.09.2011 20:01
Bardzo apetyczna propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak