Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe sakiewki z soczystym kurczakiem i sosem śmietanowo - czosnkowym
Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy mleko i rozbełtane jajka.
Wrzucamy szpinak.
Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.
Smażymy dość duże naleśniki - z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund!
Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
Farsz :
Fileta oczyszczamy.
Kroimy w drobną kostkę.
Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.
Cebulkę drobno siekamy.
Podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ).
Ser trzemy na tarce.
Całość:
Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki.
Posypujemy serem żółtym.
"Ściagamy" do góry.
SPinamy lub związujemy w sakiewki.
Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił.
Polewamy gorącym sosem smietanowym.