SZPINAKOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • mąka pszenna

    30 g
  • marchew

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    15 g
  • cebula czerwona

    80 g
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • szpinak mrożony

    500 g
  • serek topiony śmietankowy duży

    150 g
  • czosnek

    15 g
  • włoszczyzna

    60 g
  • jajko

    1 szt
  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce drobnych oczkach
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków. Następnie zetrzeć marchewkę i dołączyć do reszty. Na samym końcu dodać 2 łyżki rozmrożonego szpinaku (resztę zostawić do przygotowania farszu.
Do masy dodać: jajko, mąki przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Nadzienie szpinakowe- Szpinak podsmażyć na patelni dodać mocno rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i 1/2 opakowania sosu włoskiego do sałatek. Następnie dodać garść startej włoszczyzny. Na samym końcu śmietankowy serek i wszystko delikatnie wymieszać.
Na patelnię (najlepiej do naleśników) wlać trochę oleju i go rozgrzać, rozsmarować ciasto na dosyć cienką warstwę następnie osmażyć jedną stronę przewrócić na drugą położyć szpinak zawinąć i jeszcze chwile zapiekać z każdej strony.
Gotowe placki można polać sosem czosnkowym, posypać serem lub posmarowac majonezem
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 08.05.2013 12:33
ale świetne !!!
Cukiereczek13 26.02.2013 00:17
super propozycja ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat