Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

udka z kurczaka 400 g
pieczarki 200 g
cebula 1 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

CIASTO

szpinak 80 g
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 2 łyzki
mąka pszenna 550 g
jajko 1 szt
woda ciepła 250 ml
olej 2 łyzki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).

Pieczarki myjemy , drobno kroimy.

Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.

Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).

Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

CIASTO:

Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.

Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.

Studzimy, mielimy.

Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.

Dokładnie sklejamy boki.

CAŁOŚC:

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.

Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.

Pycha!

Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 17.11.2014 10:48
Pysznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak