SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • udka z kurczaka

    400 g
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

CIASTO

  • szpinak

    80 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • mąka pszenna

    550 g
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    250 ml
  • olej

    2 łyzki
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).

Pieczarki myjemy , drobno kroimy.

Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.

Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).

Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

CIASTO:

Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.

Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.

Studzimy, mielimy.

Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.

Dokładnie sklejamy boki.

CAŁOŚC:

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.

Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.

Pycha!

Polecam!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasia.s

17.11.2014 10:48
Pysznie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat