Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kopytka z beszamelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Szpinakowe kopytka: 40 dużych sztuk
ziemniaki 800 gram
szpinak świeży lub mrożony 450 gram
mąka razowa 3/4 szklanki
mąka luksusowa 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka luksusowa 1 łyżka
mleko ciepłe 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kopytka z beszamelem

Kroki postępowania

1
Szpinakowe kopytka:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuje, następnie dodajemy go do przeciśniętych ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Szpinakowe kopytka z beszamelem foto
2
Do ostudzonej masy dodajemy jajo i mąkę razową i zagniatamy ciasto, podsypując mąką luksusową.

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, następnie z każdej części formujemy wałeczek i dzielimy na 10 klusek.

Kluski partiami wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Krok 2 - Szpinakowe kopytka z beszamelem foto
3
Sos beszamelowy:

Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu.

Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
Krok 3 - Szpinakowe kopytka z beszamelem foto
4
Kopytka podałam z sosem beszamelowym i sałatą.

Smacznego :)
Krok 4 - Szpinakowe kopytka z beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 20.01.2014 09:45
ciekawy pomysł
Ewa 28.10.2013 09:35
Pyszności :)
Luki 27.05.2013 21:56
wspaniałe danie
Krzysztof15 27.05.2013 21:49
rewelacja!!
Katarzyna59 27.05.2013 12:25
bardzo apetycznie wyglądają
Jesteśmy tym, co jemy 27.05.2013 11:07
Polecam! są naprawdę pyszne :)
Monika-twin 27.05.2013 09:39
ale pycha msui byc
Mniam 27.05.2013 09:35
Świetny pomysł z tymi kopytkami.
kriko 27.05.2013 07:55
muszę wypróbować
Wiesława1 27.05.2013 07:49
ciekawe danie
iwi 27.05.2013 07:32
Ciekawe rozwiązanie.
Magiczna_Kuchnia 27.05.2013 00:35
Fajny pomysł, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak