Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • szpinak świeży

    8 garści
  • olej

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kefir

    2/3 szklanki

Masa rabarbarowa

  • rabarbar

    45 dkg
  • cukier

    ok. 1/4 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

Masa śmietanowo-czekoladowa

  • śmietana kremówka

    600 ml
  • biała czekolada

    300 g
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • mleko w proszku

    3 czubate łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Ciasto: Szpinak przełożyć do miski blendera. Dodać do niego olej. Mocno zmiksować, aż powstanie gęsta emulsja.
Krok 2 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i wymieszać.
Krok 3 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Do sypkich składników dodać kefir, jajka i szpinakową emulsję (emulsji szpinakowej wyszło mi ok. 1 i 3/4 szklanki).
Krok 4 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Wszystko wymieszać łyżką. Dno tortownicy (ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki w razie potrzeby natłuścić i oprószyć mąką, przelać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Krok 5 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Masa rabarbarowa: Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier (można dać więcej lub mniej niż ćwierć szklanki w zależności od upodobań) i wodę, zagotować.
Krok 6 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Ostudzić.
Krok 7 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Z ciasta usunąć papier do pieczenia i odkroić wierzch (wypukłą część). Szpinakowy placek umieścić z powrotem w tortownicy, zalać tężejącą masą rabarbarową, odłożyć do lodówki.
Krok 8 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix i mleko w proszku. Do bitej śmietany powoli wlewać ciepłą czekoladę i cały czas mieszać. Masę śmietanowo-czekoladową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię.
Krok 9 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Odciętą część ciasta mocno pokruszyć.
Krok 10 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
Okruchy ciasta rozłożyć na masie czekoladowej. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.05.2017 17:06
ciekawy przepis
monikaT83 18.07.2015 23:12
prezentuje się obłędnie!
Renataj 18.07.2015 21:25
Wspaniale się prezentuje:)
mysza75 18.07.2015 19:11
jakie to dobre mniam
bogusia 82 18.07.2015 16:21
Pyszne,ma bardzo ładny kolor:)
Grazyna0211 18.07.2015 14:52
świetne ciasto
mirosława4 18.07.2015 14:37
prezentuje się apetycznie
inka2012 18.07.2015 14:34
apetycznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 18.07.2015 14:02
Bardzo fajne ciasto!
Konczi 18.07.2015 13:41
uwielbiam szpinakowe ciasto, Twoja wariacja musi być pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat