Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

szpinak świeży 8 garści
olej 1 szklanka
mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kefir 2/3 szklanki

Masa rabarbarowa

rabarbar 45 dkg
cukier ok. 1/4 szklanki
woda 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Masa śmietanowo-czekoladowa

śmietana kremówka 600 ml
biała czekolada 300 g
śmietan fix 1 opakowanie
mleko w proszku 3 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Kroki postępowania

1
Ciasto: Szpinak przełożyć do miski blendera. Dodać do niego olej. Mocno zmiksować, aż powstanie gęsta emulsja.
Krok 1 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
2
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i wymieszać.
Krok 2 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
3
Do sypkich składników dodać kefir, jajka i szpinakową emulsję (emulsji szpinakowej wyszło mi ok. 1 i 3/4 szklanki).
Krok 3 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
4
Wszystko wymieszać łyżką. Dno tortownicy (ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki w razie potrzeby natłuścić i oprószyć mąką, przelać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Krok 4 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
5
Masa rabarbarowa: Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier (można dać więcej lub mniej niż ćwierć szklanki w zależności od upodobań) i wodę, zagotować.
Krok 5 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
6
Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Ostudzić.
Krok 6 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
7
Z ciasta usunąć papier do pieczenia i odkroić wierzch (wypukłą część). Szpinakowy placek umieścić z powrotem w tortownicy, zalać tężejącą masą rabarbarową, odłożyć do lodówki.
Krok 7 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
8
Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix i mleko w proszku. Do bitej śmietany powoli wlewać ciepłą czekoladę i cały czas mieszać. Masę śmietanowo-czekoladową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię.
Krok 8 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
9
Odciętą część ciasta mocno pokruszyć.
Krok 9 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto
11
Okruchy ciasta rozłożyć na masie czekoladowej. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.05.2017 17:06
ciekawy przepis
monikaT83 18.07.2015 23:12
prezentuje się obłędnie!
Renataj 18.07.2015 21:25
Wspaniale się prezentuje:)
mysza75 18.07.2015 19:11
jakie to dobre mniam
bogusia 82 18.07.2015 16:21
Pyszne,ma bardzo ładny kolor:)
Grazyna0211 18.07.2015 14:52
świetne ciasto
mirosława4 18.07.2015 14:37
prezentuje się apetycznie
inka2012 18.07.2015 14:34
apetycznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 18.07.2015 14:02
Bardzo fajne ciasto!
Konczi 18.07.2015 13:41
uwielbiam szpinakowe ciasto, Twoja wariacja musi być pycha !
Helena63 18.07.2015 13:07
to ciasto ostatnio jest bardzo "modne" muszę w końcu je zrobić.twoje wygląda pysznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak