Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa tarta z owocami lata

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna i kolorowa jak lato, tarta z dodatkiem szpinaku idealnie pasuje do mrożonej kawki! Jest delikatna i lekka!

Składniki:

CIASTO SZPINAKOWE

jajko 4 sztuki
szpinak mrożony 450 gram (rozdrobniony)
mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 220 gram

ŚMIETANKA Z OWOCAMI

śmietana 30% 500 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżeczki
maliny świeże ok 250 gram
cukier puder do smaku

DODATKOWO

owoce do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z owocami lata

Kroki postępowania

1
Formę na tarte dokładnie smakujemy tłuszczem i oprószamy mąką
Krok 1 - Szpinakowa tarta z owocami lata foto
2
CIASTO:Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym kolorze.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę owocówkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
Krok 2 - Szpinakowa tarta z owocami lata foto
3
Gotowe ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy również z formy, układając je na deseczce do góry dnem. Tak wyjęte pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ze środka tarty zeskrobujemy cienką warstwę ciasta, która posłuży nam do wykończenia deseru.
Na środek ciasta wykładamy śmietankę z malinami.
Krok 3 - Szpinakowa tarta z owocami lata foto
4
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy do niej żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu do śmietanki dodajemy maliny. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Krok 4 - Szpinakowa tarta z owocami lata foto
5
Malinową śmietankę wykładamy na środek ciasta szpinakowego. Na wierzch wykładamy owoce lata. U mnie są to maliny, borówka i jeżyny. Dodatkowo wierzch posypujemy zeskrobanym wcześniej szpinakowym ciastem.
Deser umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła.
Krok 5 - Szpinakowa tarta z owocami lata foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.12.2016 06:42
wygląda pysznie
jagoda5913 08.12.2016 00:50
super ciasto
gusia1000 07.12.2016 17:35
Bardzo dobra.
Wacław 07.12.2016 15:34
pysznie,kolorowo :-)
Wafelek2601 07.12.2016 14:59
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak