Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z owocami lata
Kroki postępowania
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym kolorze.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę owocówkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
Po ostygnięciu ze środka tarty zeskrobujemy cienką warstwę ciasta, która posłuży nam do wykończenia deseru.
Na środek ciasta wykładamy śmietankę z malinami.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy do niej żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu do śmietanki dodajemy maliny. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Deser umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła.