Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak z kurczakiem w cieście francuskim
Szpinak podsmażyć na tej samej patelni z kilkoma przeciśniętymi przez praske lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnku (jeśli mamy świeże liście szpinaku wcześniej można je posiekać), do gorącego szpinaku dodać pokrojony ser feta (szybciej się rozpuści i połączy ze szpinakiem niż w całości). Pod koniec dodać kurczaka, wymieszać, pozostawić do wystudzenia.
Z lodówki wyjąć ciasto francuskie. Można podzielić na części/porcje, jednak ja wolę przygotować je w całości i każdy może ukroić sobie taki kawałek na jaki ma ochotę :). Dłuższe brzegi ciasta ponacinać na paski, na środek wyłożyć (zimny!) farsz, zawijamy paski ciasta francuskiego naprzemiennie z każdej strony.
Żółtko jaja roztrzepać widelcem, posmarować nim wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 'C piekarnika na ok. 20-25 min (do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni).
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym:
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę lub bardzo drobno pokrojonym czosnkiem. Sos polecam zrobić dzień wcześniej w słoiku zostawić w lodówce. Ilość czosnku wg. uznania, ja wolę ostrzejszy, więc daję nawet całą główkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.