Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak z fetą w cieście filo

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 1 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 5
pory 2
koperek 5 łyżek
ser feta 25 dag
kaszka kukurydziana 2 łyżki
oliwa 1\\2 szklanki
sól
pieprz
ciasto filo
mąka 1\\2 kg
oliwa 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda 2 szklanki (chłodna)

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak z fetą w cieście filo

Najpierw dymki siekamy pory też możemy od razu posiekać , łączymy je ze świeżym najlepiej szpinakiem solimy i smażymy , do nich dodajemy koperek , pokrojony na kawałki ser , kaszkę i doprawiamy do smaku . W tym czasie możemy robić ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wlać półtorej szklanki wody oraz pozostałe składniki i zagniatamy aż 15 minut. , dodając w miarę potrzeby jeszcze wody , powinno wyjść nam jednolite ale twarde ciasto, ciasto dzielimy na 6 kul i odkładamy na godzinę . Potem rozwałkować na długie , wąskie prostokąty i na środku każdego z nich układać farsz od razu zlepiamy brzegi , tworząc rulony a następnie zwinąć na kształt uśpionych węży , placki przenosimy na wcześniej wysmarowaną oliwą blachę , posmarować je wodą i piec do koloru w nagrzanym do 180 st piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 01.02.2013 10:22
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak