Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak z boczkiem i serem pleśniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 300 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
szpinak mrożony 400 g
śmietana 30% 5 łyzek
ser pleśniowy 150 g
makaron kokardki 400 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak z boczkiem i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Szpinak z boczkiem i serem pleśniowym foto
2
Gdy boczek ładnie nam się podsmaży dodajemy kawałki szpinaku mrożonego i mieszamy do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietanę 30%. Mieszamy.
Krok 2 - Szpinak z boczkiem i serem pleśniowym foto
3
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego gotowy szpinak z boczkiem i wierzch posypujemy pokrojonym serem pleśniowym.
Krok 3 - Szpinak z boczkiem i serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 05.12.2016 22:36
smaczny makaron :)
KuchniaMagdaLeny 02.12.2016 23:55
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 02.12.2016 01:17
Ładnie wygląda!
w mojej kuchni 30.11.2016 07:21
dobre jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak