Szpinak w cieście filo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    5 arkuszy
  • oliwa

    1/3 szklanki
  • szpinak mrożony

    40 dkg
  • ser feta

    10 dkg
  • ser cheddar

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić, podsmażyć na łyżce masła.
Dodać posiekany czosnek, pokrojony ser feta, doprawić pieprzem, gałką, solą( uważać z solą bo ser jest dość słony).
Podsmażać jeszcze chwilę, wymieszać.
Wysmarować oliwą naczynie do zapiekanek, wykładać po jednym plastrze, ciasto filo.
Każdy płat ciasta spryskując oliwą i dopiero nakładać następny, ułożyć 3 płaty na dnie naczynia .
Na ciasto wyłożyć, szpinak , posypać startym serem.
Wystające narożniki ciasta, zawinąć do środka formy.
Nakryć resztą ciasta. nie musi być idealnie równo.
Wierzch ciasta posmarować, rozmieszanym jajkiem z śmietaną.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 22.12.2014 18:53
Rewelacyjna kolacyjka :-)
jasiek 20.12.2014 13:12
dobry szpinaczek
mysza75 20.12.2014 11:32
jakie fajne i jakie dobre
ben-ka 20.12.2014 10:21
Mnie by smakowało to danie.
Bernadeta1 20.12.2014 09:26
super, wszystko co bardzo lubię
Monika-twin 19.12.2014 19:43
Fajne ciasto filo.
halina17 19.12.2014 19:24
Dobry przepis.
migotka28 19.12.2014 18:57
smakowicie wygląda to ciasto jeszcze go nie jadłam
fotoviderek 19.12.2014 18:27
Chętnie bym spróbował :)
Noruas 19.12.2014 17:46
brzmi super! muszę w końcu dostać to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat