Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak w cieście filo

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 5 arkuszy
oliwa 1/3 szklanki
szpinak mrożony 40 dkg
ser feta 10 dkg
ser cheddar 4 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 1 sztuka
śmietana 30% 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak w cieście filo

Szpinak rozmrozić, podsmażyć na łyżce masła.
Dodać posiekany czosnek, pokrojony ser feta, doprawić pieprzem, gałką, solą( uważać z solą bo ser jest dość słony).
Podsmażać jeszcze chwilę, wymieszać.
Wysmarować oliwą naczynie do zapiekanek, wykładać po jednym plastrze, ciasto filo.
Każdy płat ciasta spryskując oliwą i dopiero nakładać następny, ułożyć 3 płaty na dnie naczynia .
Na ciasto wyłożyć, szpinak , posypać startym serem.
Wystające narożniki ciasta, zawinąć do środka formy.
Nakryć resztą ciasta. nie musi być idealnie równo.
Wierzch ciasta posmarować, rozmieszanym jajkiem z śmietaną.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 22.12.2014 18:53
Rewelacyjna kolacyjka :-)
jasiek 20.12.2014 13:12
dobry szpinaczek
mysza75 20.12.2014 11:32
jakie fajne i jakie dobre
ben-ka 20.12.2014 10:21
Mnie by smakowało to danie.
Bernadeta1 20.12.2014 09:26
super, wszystko co bardzo lubię
Monika-twin 19.12.2014 19:43
Fajne ciasto filo.
halina17 19.12.2014 19:24
Dobry przepis.
migotka28 19.12.2014 18:57
smakowicie wygląda to ciasto jeszcze go nie jadłam
fotoviderek 19.12.2014 18:27
Chętnie bym spróbował :)
Noruas 19.12.2014 17:46
brzmi super! muszę w końcu dostać to ciasto
pajbek 19.12.2014 17:43
To lubię :-)
Adam/ZUB3R 19.12.2014 17:39
ciekawy przepis
R'n'G Kitchen 19.12.2014 16:35
Pycha! Robiłem podobnie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak