Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak, brokuł, oliwki - uniwersalny dodatek do naleśników / makaronów / tart / krokietów

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Uniwersalny farsz, zależnie od zastosowanych dodatków i stopnia rozdrobnienia brokuła komponuje się idealnie z ciastem naleśnikowym, francuskim czy zwykłą tartą

Składniki:

Farsz:

szpinak baby 2 garści
brokuły 1 sztuka
oliwki 1 garść
cytryna 2 ćwiartki
czosnek ząbki 2 sztuki
masło 82% 1 ćwiartka
papryczka chilli 1 sztuka
śmietana 18% 3 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak, brokuł, oliwki - uniwersalny dodatek do naleśników / makaronów / tart / krokietów

Podstawą farszu jest wybór do czego ma służyć. Jeżeli do nadziewania naleśników, czy krokietów, brokuł, dla łatwiejszego nakładania, powinien być drobniej posiekany. Jeżeli będzie to kompozycja otwarta z ciasta francuskiego, lub góra tarty, albo dodatek do makaronu, zalecałbym pozostawienie większych kawałków.

Jest to danie jednogarnkowe, dlatego też składniki można przygotowywać i trzymać w jednym naczyniu.

Składniki (oprócz szpinaku) myję i siekam. Różyczki brokuła zależnie od przeznaczenia. Pozostałe składniki, czyli cebule, czosnek i oliwki na drobno.

Masło rozpuszczam w woku i gdy jest już dostatecznie rozgrzany wrzucam wszystkie posiekane składniki.

Smażę często mieszając, nie zmniejszając ognia przez 2-3 minuty. Polewam całość sokiem z cytryny i wrzucam połowę szpinaku. W moim przypadku lubię jego dużą ilość, więc kończy się na niemal całym opakowaniu. Polewam śmietaną, mieszam do momentu aż liście szpinaku złapią temperaturę. Wyciskam pozostałą cytrynę, dorzucam resztę szpinaku i zdejmuję z ognia (tak aby połowa liści miała swoją naturalną objętość). Solę i pieprzę do smaku.
Polecam jako farsz do krokietów, razem z ulubionym serem. Nie bałbym się niebieskiej pleśni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata 05.10.2022 16:05
Przepis zweganizowałam dusząc wszystko w odrobinie wody i na koniec dodając zmielone nerkowce i płatki drożdżowe. Bardzo dobry. Liście mogą być dowolne - ja dałam akurat z brukwi, bo miałam w ogródku. Jarmuż na pewno też się nada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak