Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200 g mąki
70 ml wody
1 marchewka
1 por
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oregano
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukinia 1 szt.
jaja 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran

Kroki postępowania

1
Cukinię,
Krok 1 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
2
marchewkę
Krok 2 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
3
i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.
Krok 3 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
4
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.
Krok 4 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
5
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki
Krok 5 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
6
a następnie pora.
Krok 6 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
7
Przyprawiamy solą i pieprzem,
Krok 7 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
8
a następnie dodajemy paseczki cukinii.
Krok 8 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
9
Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje.
Krok 9 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
10
Wówczas warzywa będą gotowe.
Krok 10 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
11
Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka
Krok 11 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
12
i mieszamy. Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i
Krok 12 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
13
ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 13 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
14
Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy i
Krok 14 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
15
odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 15 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
16
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Krok 16 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
17
Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.
Krok 17 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
18
Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/138/doradca-smaku-odc-28-szpecle-alzackie-z-warzywami.html
Krok 18 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.06.2016 21:41
Bardzo smaczne
idealme 29.04.2013 11:55
super smaczne!
Piotr-21 29.04.2013 11:45
po prostu pyszna
w mojej kuchni 29.04.2013 11:32
pysznie wygląda i opis jest przejrzysty
Barbara/zuza22_85 29.04.2013 11:30
super dobre
Laila2786 29.04.2013 11:24
takie przyprawione są pyszne
Janina 29.04.2013 11:18
Bardzo smaczne
msmors 29.04.2013 11:16
ciekawa potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak