Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 200 g mąki

  • 70 ml wody

  • 1 marchewka

  • 1 por

  • 30 g masła

  • odrobina oliwy z oliwek

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • oregano

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cukinia

    1 szt.
  • jaja

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Cukinię,
Krok 2 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
marchewkę
Krok 3 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.
Krok 4 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.
Krok 5 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki
Krok 6 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
a następnie pora.
Krok 7 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Przyprawiamy solą i pieprzem,
Krok 8 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
a następnie dodajemy paseczki cukinii.
Krok 9 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje.
Krok 10 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Wówczas warzywa będą gotowe.
Krok 11 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka
Krok 12 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
i mieszamy. Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i
Krok 13 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 14 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy i
Krok 15 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 16 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Krok 17 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.
Krok 18 - Szpecle alzackie z warzywami według przepisu Michel Moran foto
Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/138/doradca-smaku-odc-28-szpecle-alzackie-z-warzywami.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 21.06.2016 21:41
Bardzo smaczne
idealme 29.04.2013 11:55
super smaczne!
Piotr-21 29.04.2013 11:45
po prostu pyszna
w mojej kuchni 29.04.2013 11:32
pysznie wygląda i opis jest przejrzysty
Barbara/zuza22_85 29.04.2013 11:30
super dobre
Laila2786 29.04.2013 11:24
takie przyprawione są pyszne
Janina 29.04.2013 11:18
Bardzo smaczne
msmors 29.04.2013 11:16
ciekawa potrawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat