Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpecla

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1/2 litr
woda letnia 1/4 litr
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 7 szt
sól 1 łyżeczka
kasza manna 3 łyżeczki

dodatkowo

ser żółty 40 dkg
masło klarowane 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Szpecla

Przygotować większą miskę, wsypać mąkę dodać mleko , wodę jajka. sól, kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką.. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste to dodać wodę a jeżeli za rzadkie to dodać mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do głębokiego garnka nalać wody , wstawić do zagotowania. Na garnek z gotującą się wodą kładę maszynkę z dziurkami wlewam część ciasta. Ciasto leci strumieniem na wodę i robią się kluseczki .
Kluseczki należy ugotować , wybrać łyżką cedzakową. Układać na półmisek , gorące posypać startym serem. Takich warstw należy zrobić kilka. Każdą warstwę posypać serem. Wierzch także posypać serem i polać stopionym masłem. Ser na ciepłych kluseczkach roztopi się tworząc różne kształty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 12.04.2016 10:00
bardzo fajne kluseczki
Mniam 11.04.2016 10:58
Muszę zrobić takie kluseczki w najbliższym czasie, bo są bardzo smaczne.
Skotka 10.04.2016 20:04
Fajne kluseczki:)
Łukasz15 10.04.2016 18:33
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak