Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowe paluszki z dipem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
masło lub dobra palma 60 gram
sól do smaku
Zielone szparagi 8 sztuk
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
dip
jogurt grecki 1 czubata łyżka
majonez 1 czubata łyżka
sos chili pikantny 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagowe paluszki z dipem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej szczyptę soli, żółtko i tłuszcz.
Krok 1 - Szparagowe paluszki z dipem foto
2
Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto mocno spłaszczyć i włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika na ok. 15 minut.
Krok 2 - Szparagowe paluszki z dipem foto
3
W garnku zagotować wodę (tyle, żeby szparagi się w niej zanurzyły) z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać im twarde końcówki. Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować je ok. 2 minuty. Szparagi wyjąć z wody i lekko przestudzić.
Krok 3 - Szparagowe paluszki z dipem foto
4
Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na bardzo cienki prostokąt (ok. 1-2 mm grubości). Przeciąć go na 8 prostokątów.
Krok 4 - Szparagowe paluszki z dipem foto
5
Na każdym kawałku ciasta ułożyć po jednym szparagu w ten sposób, żeby główka szparaga wystawała poza ciasto. Zwinąć w ruloniki pomagając sobie folią. Zawinięte w ciasto szparagi układać na natłuszczonej blasze łączeniem do dołu. Wierzch każdego paluszka posmarować białkiem.
Krok 5 - Szparagowe paluszki z dipem foto
6
Zapiekać je w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto się lekko zrumieni). Szparagowe paluszki przestudzić,ciasto po przestudzeniu zrobi się bardzo kruche.
Krok 6 - Szparagowe paluszki z dipem foto
7
Przygotować dip: Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i sos chili. Dodać do tego trochę soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i przyprawę do sałatek z młynka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Szparagowe paluszki z dipem foto
8
Szparagi w cieście podawać z dipem.
Krok 8 - Szparagowe paluszki z dipem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.11.2015 16:09
bardzo pomysłowe
Łucja 07.07.2013 14:25
świetnie przyrządzone szparagi :)
fotoviderek 16.06.2013 09:55
Wspaniały pomysł na szparagi :)
Katarzyna26 13.06.2013 08:49
super przekąska
magdziorka6 12.06.2013 22:11
smakowita przekąska
marcia7 12.06.2013 15:33
świetna przekąska
jerzy3 12.06.2013 15:04
ciekawa przekąska
Marta1986 12.06.2013 15:01
pyszności mniam
bogusia19 12.06.2013 14:26
jeszcze nie jadłam takich
dodi 12.06.2013 14:19
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak