Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem

Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    250 g
  • ryż

    1 szkl
  • jajka

    3 szt
  • boczek wędzony

    150 g
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • oliwa

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudzić. Szparagom odciąć twarde końce ok 2cm i włożyć do wrzątku na 3minuty.
Krok 2 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu.
Krok 3 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko wymieszać.
Krok 4 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
W formie keksowej 12x 18 wykładać warstwy ryżu i szparagów, ale bez główek.
Krok 5 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
Na samym wierzchu powinna być warstwa ryżu, na której rozłożyć plastry mozzarelli, pomidora i główki szparagów. Skropić oliwą.
Krok 6 - Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem foto
Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Przez pierwsze 20min. przykryłam folią aluminiową. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

01.02.2017 15:35
smaczne danie

Megi

30.09.2015 14:19
ciekawy pomysł

gusia1000

07.08.2015 19:05
fajny przepis.

Motorek

07.12.2014 10:44
fajny przepis

misiek4286

27.07.2014 06:40
ciekawa wersja przygotowania szparag

Klausia

25.07.2014 15:18
wygląda mega apetycznie :)

erym

09.07.2014 00:26
taka warzywna roladka, brawo!

ana00

04.07.2014 17:16
Smacznie wygląda

Malgorzata549

01.07.2014 10:21
znakomicie się oprezentuje

Ada-Gaba

25.06.2014 08:23
bardzo apetyczne danie, fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat