Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szparagi zielone

    pęczek
  • ser żółty

    4 plastry
  • szynka

    4 plastry
  • cukier

    szczypta
  • sól

    łyżeczka

Dip limonkowy

  • jogurt naturalny

    mały
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ząbek czosnku

  • limonka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym foto
Szparagi oczyść, odetnij końcówki i zwiąż nitką, aby równo się ugotowały. Gotuj w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok.5 min.
Krok 2 - Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym foto
Przygotuj dip: do miski dodaj jogurt naturalny, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne.
Krok 3 - Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym foto
Po wymieszaniu jogurtu z czosnkiem i pieprzem dodaj sok z połówki limonki. Dip powinien być dość pikantny i z wyczuwalnym smakiem limonki. Po dokładnym wymieszaniu wstaw do lodówki.
Krok 4 - Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym foto
Ugotowane szparagi zawijaj w cienki plaster szynki i sera. Szparagi powinny być mocno owinięte, aby się nie rozwinęły.
Krok 5 - Szparagi z szynką i serem podane z dipem limonkowym foto
Zawinięte szparagi wstaw do piekarnika na 5 min, aż ser się roztopi. Upieczone podawaj ciepłe z dipem limonkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 17.05.2015 13:55
lubię szparagi :))
bertpvd 17.05.2015 12:58
pyszne danie !
AgaS10 16.05.2015 23:09
Świetne danie:)
olkaaa 16.05.2015 21:15
bardzo lubię
Pani Domu 16.05.2015 19:32
pyszne szparagi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat