Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z sosem muślinowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi białe 1 kg
sól
cukier 1 szczypta
śmietana kremówka 70 ml
masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
wino białe wytrawne 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z sosem muślinowym

Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu ok.20 minut.

Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem. Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną. Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 24.06.2016 07:28
pysznie wyglądają Twoje szparagi
benka 31.05.2016 14:27
Raj dla podniebienia :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak