Szparagi z pieczarkami

Szparagi z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    800 g
  • pieczarki

    200 g
  • mąka

    1\\2 łyżki
  • gęsta śmietana

    2\\3 szklanki
  • natka pietruszki

  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • cukier

  • pieprz

  • ser żółty

    50 g (twardy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi umyć i odciąć stwardniałe dolne końce , obrać z włóknistej skórki , włożyć do zimnej wody po to aby nie sczerniały. Następnie wiążemy w pęczki i wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować . W miedzy czasie pieczarki czyścimy , myjemy i kroimy w plastry smażymy na łyżce masła troszkę oprószyć mąką , wlać śmietanę zagotować , natkę poszatkować i wrzucić , całość doprawiamy do smaku. Szparagi po ugotowaniu wyjmujemy , rozwiązać pęczki , przekroić w poprzek , ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem polać sosem z pieczarkami , posypać startym serem i zapiekać w gorącym piekarniku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

babcia

04.03.2013 10:10
bardzo ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat