Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szparagi białe

    8 szt.
  • szparagi zielone

    8 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżka
  • ocet spirytusowy

    2 łyżki
  • jajko

    4 szt.
  • szynka parmeńska

    8 plastrów
  • bazylia świeża

    4 gałązki

Sos holenderski

  • masło klarowane

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Sos: żółtka ubić (na parze) na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać ciepłe masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu.
Odciąć końcówki szparagów, a następnie wszystkie obrać obieraczką do warzyw. Zielone szparagi zblanszować kilka minut w gorącej, osolonej wodzie, a następnie przełożyć do wody z lodem.
Do gotującej się wody, dodać sok z cytryny i łyżkę cukru, a następnie przez 5 minut blanszować w niej białe szparagi i również przełożyć do wody z lodem.
W garnku zagotować wodę z octem , powoli wlewać jajko i gotować do ścięcia się białka.
Szparagi podawać z jajkiem, polać sosem holenderskim i udekorować plastrami szynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 27.05.2016 22:42
zachwycające danie!
caralajna 22.06.2014 17:45
wygląda zjawiskowo
mufinka79 19.06.2014 11:50
Pięknie podane :)
Krzysztof15 18.06.2014 20:33
wygladaja apetycznie
Ania321 18.06.2014 18:43
bardzo apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat