Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szparagi białe 8 szt.
szparagi zielone 8 szt.
cytryna 1 szt.
cukier 1 łyżka
ocet spirytusowy 2 łyżki
jajko 4 szt.
szynka parmeńska 8 plastrów
bazylia świeża 4 gałązki

Sos holenderski

masło klarowane 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
sok z cytryny 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
Sos: żółtka ubić (na parze) na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać ciepłe masło. Sos powinien być gęsty i puszysty, o konsystencji majonezu.
Odciąć końcówki szparagów, a następnie wszystkie obrać obieraczką do warzyw. Zielone szparagi zblanszować kilka minut w gorącej, osolonej wodzie, a następnie przełożyć do wody z lodem.
Do gotującej się wody, dodać sok z cytryny i łyżkę cukru, a następnie przez 5 minut blanszować w niej białe szparagi i również przełożyć do wody z lodem.
W garnku zagotować wodę z octem , powoli wlewać jajko i gotować do ścięcia się białka.
Szparagi podawać z jajkiem, polać sosem holenderskim i udekorować plastrami szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 27.05.2016 22:42
zachwycające danie!
caralajna 22.06.2014 17:45
wygląda zjawiskowo
mufinka79 19.06.2014 11:50
Pięknie podane :)
Krzysztof15 18.06.2014 20:33
wygladaja apetycznie
Ania321 18.06.2014 18:43
bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak