Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na szparagi

szparagi zielone 1 pęczek
sól 1 mała płaska łyżeczka
cukier 1 mała płaska łyżeczka
masło do smażenia
czubrica zielona do smaku

Na grzanki

chleb tostowy 8 kromek
masło 1 łyżka
ser żółty 10 dag
czubrica zielona według uznania

Na jajka

jajko 4 sztuki
sól do smaku
masło do smażenia

Porada

Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast czubrycy zielonej można użyć białej.

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym.

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i za razem bardzo proste danie w wykonaniu. Szparagi, jajko i grzanki. Taka propozycja może być sycącym śniadaniem lub szybkim obiadem, bo gdy szparagi nam się gotują przygotowujemy grzanki, następnie smażymy szparagi i sadzone jajka, nakładamy na talerze i gotowe. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Szparagi: Szparagi płuczemy i odcinamy stwardniałe końcówki, następnie gotujemy w osolonej wodzie z cukrem, w wysokim garnku, tak, żeby końcówki lekko wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy je do miękkości przez około 10 - 15 minut pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane wyjmujemy z garnka i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szparagi do zrumienienia posypując czubrycą zieloną według uznania.

2. Grzanki: Kromki chleba smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blasze do pieczenia, z wierzchu oprószamy je czubrycą zieloną według uznania, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut do zrumienienia, na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

3. Jajka: Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, solimy i smażymy tak jak lubimy, mocno ścięte lub nie.

4. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji szparagów, jajko i dwie grzanki. Podajemy i smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.05.2017 07:59
Dziękuję:)
Justi2401 08.05.2017 10:26
Uwielbiam szparagi :)
gosia56 08.05.2017 09:24
pyszne jedzonko ;)
slodkieniebo 08.05.2017 09:21
Ciekawa propozycja :)
misia123410 08.05.2017 08:41
Same pyszności:)
Babeczka35 08.05.2017 07:10
Dziękuję:)
jagoda5913 08.05.2017 00:10
pyszne danie
gusia1000 07.05.2017 23:23
Dobre jedzenie.
Jolanta40 07.05.2017 23:19
smaczne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak