Szparagi z grilla z sosem bazyliowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szparagi zielone

    6 sztuki
  • szparagi białe

    3 sztuki
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • pierś z kurczaka

    1 do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki

sos bazyliowy

  • bazylia świeża

    1 garść
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut.
Krok 2 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem, papryką wędzoną i odstawiam na 30 minut do lodówki.
Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi i paski boczku, spinam wykałaczkami.
Krok 3 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Smaruję olejem i układam na grillu razem z pomidorkami.

Krok 4 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Sos:
Liści bazylii miksuję z olejem, sokiem z cytryny.
Krok 5 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Dodaję sól, pieprz, jogurt grecki i mieszam całość.
Krok 6 - Szparagi z grilla z sosem bazyliowym foto
Szparagi podaję z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 17.05.2017 18:06
same pyszności do zjedzenia, fajna propozycja
mirosława4 13.05.2017 09:16
kusząca propozycja warta wypróbowania
Wiesława1 15.04.2017 11:48
Pyszna propozycja
ilka01 14.04.2017 22:07
pyszności :)
w mojej kuchni 14.04.2017 16:56
same pyszności do zjedzenia
olkaaa 14.04.2017 09:29
kusząca propozycja
Ania321 13.04.2017 22:48
zjadłabym z przyjemnością :)
wwwiolka 13.04.2017 21:51
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 13.04.2017 21:29
na pewno smaczne
RenataZ-et 13.04.2017 21:18
wyglądają super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat