Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z grilla z paskami kurczaka i bakłażanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bardzo lubię szparagi z grilla bo są chrupiące, z a dodatkiem kurczaka to już strzał w 10 dla mnie. Często robię jak przychodzą goście i podaję z różnymi sosami. Proste, a jakie dobre.

Składniki:

składniki

szparagi zielone 0.5 pęczka
piersi z kurczaka 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżeczka
bakłażan 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
liście sałaty 3 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
olej 50 mililitrów
sos czosnkowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z grilla z paskami kurczaka i bakłażanem

Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski, przekładam do miski, posypuję przyprawą do grilla, dodaję kilka łyżek oleju i zostawiam tak w marynacie na dwie godziny. Szparagi myję, odcinam końcówki i smaruję olejem.

Każdą sztukę owijam paskiem mięsa i spinam wykałaczką, żeby dobrze się trzymała. Układam na grillu i grilluję na wolnym ogniu a każdej strony. Szparagi będą al dente i takie mają być.

Bakłażana kroję w plastry tak około 0,5 cm, posypuję solą i odstawiam na godzinę. Potem zmywam sól zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję pieprzem, smaruję oliwą i grilluję z dwóch stron.

Pomidorki smaruję też oliwą i układam na grillu.

Podaję z sałatą, sosem czosnkowym i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak