Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z grilla z paskami kurczaka i bakłażanem
Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski, przekładam do miski, posypuję przyprawą do grilla, dodaję kilka łyżek oleju i zostawiam tak w marynacie na dwie godziny. Szparagi myję, odcinam końcówki i smaruję olejem.
Każdą sztukę owijam paskiem mięsa i spinam wykałaczką, żeby dobrze się trzymała. Układam na grillu i grilluję na wolnym ogniu a każdej strony. Szparagi będą al dente i takie mają być.
Bakłażana kroję w plastry tak około 0,5 cm, posypuję solą i odstawiam na godzinę. Potem zmywam sól zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję pieprzem, smaruję oliwą i grilluję z dwóch stron.
Pomidorki smaruję też oliwą i układam na grillu.
Podaję z sałatą, sosem czosnkowym i natką.