Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    10 szt
  • szynka parmeńska

    10 plastrów
  • oliwa

  • sos

  • musztarda

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • śmietana 18-procentowa

    1,5 łyżki
  • rozmaryn

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.
Krok 2 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto
Szparagi obrać 1/3 od spodu, odłamać zdrewniałe końcówki, gotować al dante ok 10 min, tak by główki wystawały ponad powierzchnie wody.

Wystudzone szparagi obwinąć szynką parmeńską, smażyć na małej ilość oliwy z każdej strony, posmarowane delikatnie przygotowanym sosem.
Krok 3 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto
Na tej samej patelce po smażeniu szparagów można podsmażyć ugotowane wcześniej ziemniaki i podać jako dodatek. Szparagi wyłożyć na talerz polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 14.04.2014 14:18
pięknie wyglądają
gosia561 11.04.2014 14:45
super te szparagi
Adamorek 14.12.2013 02:11
Bardzo dobre
marcia7 26.11.2013 23:53
Idealna przekąska
biatriss 10.06.2013 16:51
pięknie podane
marcia7 09.05.2013 20:49
ciekawy sosik
Adamorek 08.05.2013 20:06
wyśmienita przekąska
pacpaw 20.12.2012 11:00
w szynce robiłem i wiem, że są pyszne. Ale z sosem będą o niebo smaczeniejsze
caralajna 19.07.2012 07:15
piękne zdjęcia
Justyna28 28.06.2012 20:28
interesujące:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat