Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie z cukinią

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
cukinia 1
szynka parmeńska 100 g
śmietana kremówka 200 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 40 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
ryż 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie z cukinią

1. Szparagi obierz, zawsze zaczynając od główki, ale tę pozostawiając nie naruszoną, końcówki odłam lub odetnij. W dużym i wąskim garnku zagotuj wodę, jak będzie wrzała dodaj 1 łyżkę sol i cukru. Delikatnie zanurz szparagi, pozostawiając główki ponad wodą. Szparagi gotuj krótko, do 3 minut. Wyjmij delikatnie na talerz. Pokrój na 3 części.

2. Cukinię umyj, osusz, obieraczką do warzyw zetnij cienkie paski, do pestek, resztę wyrzuć. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple.

3. Szynkę pokrój w pasy. Na suchej patelni teflonowej przesmaż szynkę. Dodaj masło - 1 łyżkę i cukinię, krótko przesmaż. Dodaj śmietankę, gorgonzolę, wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj szparagi, gotuj krótko, tyle tylko by sos lekko zgęstniał. Jeśli potrzeba, sos dopraw solą i pieprzem.

4. Sos podawaj z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.05.2015 00:03
wspaniałe danie :-)
ilka01 26.05.2015 22:26
pychota :)
IlonaAlbertos 26.05.2015 21:27
Wyglądają wspaniale.
Katarzyna59 26.05.2015 21:12
wyglądają przepysznie
Kuchnia Marty 26.05.2015 20:04
Pyszna propozycja! Uwielbiam szparagi, a Twoje danie musi smakować rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak