Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie mornay

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 75 dag
masło 4 dag
mąka 2 dag
mleko 1/4 l
starty ementaler 8 dag
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie mornay

Szparagi ugotować (czas gotowania pod przykryciem ok. 30 min);wyjąć i osączyć. Żaroodporną formę wysmarować masłem, ułożyć w niej szparagi główkami w jedną stronę. Następnie przygotować sos. Pozostałe masło (ok. 2 dag) roztopić, dodać mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym mlekiem, gotować 5 min., doprawić solą i pieprzem węle uznania, domieszać 1/2 startego sera. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami sosu, a następnie połączyć z resztą. Sosem polać główki szparagów, posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak