Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szparagi w sosie holenderskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białych szparagów 2 kg
sól
szczypta cukru
masła 1 łyżeczka
pół kostki masła
żółtko jajek 2
letniej wody 2 łyżki
soku z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
śmietanki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: szparagi w sosie holenderskim

1. Szparagi obrać, obciąć twarde końce.

2. do gotującej wody osolonej z dodatkiem cukru i łyżki masła włożyć związane szparagi w pęczek i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu.10-15 minut w zależności od grubości szparagów.

3. masło roztopić w rondelku i odstawić aby wystygło troszkę.

4. Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.

5. żestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. jęli masa zaczyna gęstnieć dolewać więcej masła.

6. doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem. dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 27.07.2011 10:58
ciekawe
Emilia21 27.07.2011 10:58
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak