Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zielone szparagi 500 g
ciasto francuski 1 opakowanie
szynka 150 g
ser 100 g
masło 50 g
sól
cukier szczypta
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

Kroki postępowania

1
Należy starannie umyć i osuszyć szparagi. Następnie obcinamy twarde końcówki około 2-3 cm w zależności od grubości szparagów
Krok 1 - Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem foto
2
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: cukier, sól, masło oraz sok z cytryny. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane szparagi główką do góry i gotujemy około 5-10 min, co jakiś czas sprawdzamy widelcem czy są miękkie.
Krok 2 - Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem foto
3
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty o wymiarach około 5x10cm, układamy na nich szynkę, szparagi a następnie posypujemy serem.
Krok 3 - Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem foto
4
Ciasto zawijamy i smarujemy żółtkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200C i pieczemy aż ciasto zarumieni się.
Krok 4 - Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem foto
5
Tak upieczone szparagi możemy podawać z ulubionym sosem.

Życzymy Smacznego !!!
Krok 5 - Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.05.2013 11:26
fajne danie
halina17 21.05.2013 10:04
Pomysłowo przyrządzone szparagi.
arbuzowo 21.05.2013 09:04
fajny pomysł na przystawkę z wykorzystaniem szparagów
jerzy3 20.05.2013 22:30
nie jadam zbyt często szparagów,ale chętnie bym spróbował tego przepisu
Cranberry 20.05.2013 22:21
rewelacja !!!
Renata9 20.05.2013 22:02
smakowite szparagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak