Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w cieście

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej do smażenia
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w cieście

Kroki postępowania

1
Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty, następnie odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą.
Krok 1 - Szparagi w cieście foto
2
Jajko wbić do miseczki i rozbełtać.
Krok 2 - Szparagi w cieście foto
3
Do jajka dodać mąkę, mleko, czosnek granulowany, zioła i trochę soli ziołowej.
Krok 3 - Szparagi w cieście foto
4
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Szparagi w cieście foto
5
Na patelni rozgrzać masło i trochę oleju. Szparagi dokładnie obtoczyć w cieście.
Krok 5 - Szparagi w cieście foto
6
Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć je na rumiano z każdej strony.
Krok 6 - Szparagi w cieście foto
7
Usmażone szparagi odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Szparagi w cieście foto
8
Podawać jako przekąskę z dowolnym sosem.
Krok 8 - Szparagi w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 07.05.2014 15:06
Bernadetta zapraszam, dzisiaj kupiłam następny pęczek... będzie coś pysznego:)
MarchiochaKucharzy 07.05.2014 11:14
pyszniutka propozycja :)
sylwia_sl 07.05.2014 09:33
No i już wiem jak dzisiaj przyrządzę szparagi
Monika-twin 06.05.2014 19:21
Pycha szparagi.
gosia56 06.05.2014 18:35
tak jeszcze nie jadłam super;)
BernadettaP 06.05.2014 18:18
Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba korzystać. Takich w cieście już dawno nie jadłam, więc z chęcią bym się wprosiła na porcyjkę.
halina17 06.05.2014 16:21
Dobre szparagi.
Kejti 06.05.2014 15:53
Pysznie u Ciebie,a ja zrobiłam się głodna :-)
Sroczka 06.05.2014 15:48
Zjadłabym tak przygotowane szparagi, pycha.
brioszka 06.05.2014 14:54
uwielbiam szparagi i mogę je jeść w każdej postaci :) wyglądają super! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak