Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w boczku z panierowanym serem żółtym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne połączenie szparagów i boczku z panierowanym plastrem sera żółtego. Tak przygotowane szparagi możemy potraktować jako samodzielny posiłek lub podać np. z frytkami czy też ziemniaczanym purée.

Składniki:

Szparagi:

szparagi zielone 500 g
boczek wędzony 350 g
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
żółty ser 500 g
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w boczku z panierowanym serem żółtym

1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy na osolonym wrzątku, odcedzamy.
Każdego szparaga owijamy plastrem boczku.
2. Ser kroimy w 1-2 cm plastry, panierujemy w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej.
3. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy szparagi, oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem, obok układamy panierowany ser.
Pieczemy ok. 20min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Szparagi podajemy z serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak