Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w boczku pod kołderką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biały szparag 1 pęczek
parmezan starty 2 łyżki
bekon 8 duński

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w boczku pod kołderką

Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika. Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę. Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 21.04.2014 16:34
elegancka przekąska
Barbara13 22.05.2013 14:16
Bardzo smakowite
marcia7 09.05.2013 20:49
pyszne szparagi
ALAGOR 31.01.2013 23:12
bomba !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak