Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
żółtko jajek 2
masło 160 g
sól 1 szczypta
suszone pomidory 1 łyżeczka
bazylia 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
oregano 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta

serowa pianka

śmietana 18 proc 150 g
ser sałatkowy 200 g
pomidory suszone Smak 20 g
białko 2
jajko 1

dodatkowo

szparagi białe 1 pęczek
boczek wędzony 10 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w bekonie, na kruszonym cieście, w serowej piance.

Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu.
Przygotować ciasto;
mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min.


W tym czasie serek przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, białka i jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną.
Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xjustynka89x 23.05.2015 12:03
na pewno rewelacyjnie smakuje... :)
Gracer 23.05.2015 11:09
to może być pycha wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak