Szparagi pod beszamelową kołderką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    40 dag
  • krem balsamico

  • sos

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól do smaku

  • cukier brązowy

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zielonym szparagom ułamuję zdrewniałe końcówki. Zalewam wrzątkiem sparzając je. Układam w naczyniu żaroodpornym. Przystępuję do zrobienia sosu. Na rondelku rozpuszczam masło. Wsypuję mąkę i smażę na złoty kolor. Wlewam mleko i mieszam z zasmażką. Następnie dodaje wszystkie przyprawy i na małym ogniu odparowuję mleko zagęszczając sos. Tak przygotowanym sosem polewam szparagi. Dodaję jeszcze sos balsamiczny. Szparagi wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 20 minut. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 27.10.2012 23:35
świetnie wyglądają
wulkanxd 22.08.2012 12:59
super
wulkanxd 22.08.2012 12:59
super
Zoso 09.08.2012 23:04
lubię takie szparagi
caralajna 06.08.2012 09:07
wspaniałe, uwielbiam szparagi
ben-ka 16.06.2012 09:18
to jest to co bardzo lubię:)
Jolanta_P-S 16.06.2012 08:11
To coś dla mnie, ale pod beszamelem nie jadłam jeszcze.
Rafał10 13.06.2012 21:17
musi być pyszne,chyba wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat