Szparagi po Japońsku

Szparagi po Japońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Serek philadelphia

    2 łyżeczki
  • tuńczyk

    3 cieniutkie plastry
  • łosoś filet

    3 kwadratowe paski
  • szparagi

    4 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • wasabi

    1/3 (pasta)
  • nori

    1 sztuka
  • ryż do sushi

    kulka wielkości jaja
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szparagi po Japońsku foto
Jeśli chcecie wiedzieć jak przygotować ryż zapraszam na mojego bloga.

Jeśli mamy białe szparagi dokładnie je obieramy, i odcinamy dolne końcówki, jeśli zielone odcinamy tylko dolne końcówki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jeden obrany i pokrojony w plastry ząbek czosnku, podsmażamy go minutę, by oddał swój aromat. Następnie na patelnie wrzucamy szparagi i delikatnie mieszając lekko je podsmażamy, aż zaczną mięknąc (około 8 minut). Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Szparagi po Japońsku foto
Arkusz układamy na macie. Zostawiając centymetr odstępu od brzegu, dwie trzecie, wylepiamy równą cienką warstwą ryżu. Przeciągamy dwie cieniutki smugi z pasty wasabi.
Krok 3 - Szparagi po Japońsku foto
Na ryżu, zaczynając bliżej naszego brzegu, układamy szparagi na zmianę z papryczką.
Krok 4 - Szparagi po Japońsku foto
Na szparagi kładziemy plastry tuńczyka. Na środku tuńczyka układamy łososia, smarujemy go warstwą serka.
Krok 5 - Szparagi po Japońsku foto
Całość powoli dokładnie zawijamy przy użyciu maty, ściskamy delikatnie i odcinamy nadmiar wodorostu nożem.
Krok 6 - Szparagi po Japońsku foto
Rulon zostawiamy na około 7 minut aż nori wchłonie wilgoć i zwiąże wszystko razem.
Krok 7 - Szparagi po Japońsku foto
Dzielimy na równe kawałki, bardzo ostrym zwilżonym nożem, najlepiej z jednostronnym ostrzem.

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

01.03.2014 10:15
przepyszne danie !!!!!!

Kulinarna Ja

30.06.2013 21:12
wyśmienite, ale bym zjadła :)

okrysia

08.06.2013 09:58
Smaczne to!

arbuzowo

24.05.2013 15:13
bardzo ciekawy pomysł na sushi

paulina2157

24.05.2013 12:13
niezwykłe połączenie

mufinka79

24.05.2013 12:09
Spróbowałabym takiego sushi, bo wygląda wybornie :)

marta1221

24.05.2013 11:46
ciekawy pomysł z użyciem szparagów

misia53

24.05.2013 11:37
efekt znakomity

IwonaDD

24.05.2013 11:31
bardzo pomysłowe-kommplementy !

gosia56

24.05.2013 11:15
bardzo kuszące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat