Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi po Japońsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Serek philadelphia 2 łyżeczki
tuńczyk 3 cieniutkie plastry
łosoś filet 3 kwadratowe paski
szparagi 4 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
papryczka chili 1/2 sztuki
wasabi 1/3 (pasta)
nori 1 sztuka
ryż do sushi kulka wielkości jaja

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi po Japońsku

Kroki postępowania

1
Jeśli chcecie wiedzieć jak przygotować ryż zapraszam na mojego bloga.

Jeśli mamy białe szparagi dokładnie je obieramy, i odcinamy dolne końcówki, jeśli zielone odcinamy tylko dolne końcówki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy jeden obrany i pokrojony w plastry ząbek czosnku, podsmażamy go minutę, by oddał swój aromat. Następnie na patelnie wrzucamy szparagi i delikatnie mieszając lekko je podsmażamy, aż zaczną mięknąc (około 8 minut). Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Szparagi po Japońsku foto
2
Arkusz układamy na macie. Zostawiając centymetr odstępu od brzegu, dwie trzecie, wylepiamy równą cienką warstwą ryżu. Przeciągamy dwie cieniutki smugi z pasty wasabi.
Krok 2 - Szparagi po Japońsku foto
3
Na ryżu, zaczynając bliżej naszego brzegu, układamy szparagi na zmianę z papryczką.
Krok 3 - Szparagi po Japońsku foto
4
Na szparagi kładziemy plastry tuńczyka. Na środku tuńczyka układamy łososia, smarujemy go warstwą serka.
Krok 4 - Szparagi po Japońsku foto
5
Całość powoli dokładnie zawijamy przy użyciu maty, ściskamy delikatnie i odcinamy nadmiar wodorostu nożem.
Krok 5 - Szparagi po Japońsku foto
6
Rulon zostawiamy na około 7 minut aż nori wchłonie wilgoć i zwiąże wszystko razem.
Krok 6 - Szparagi po Japońsku foto
7
Dzielimy na równe kawałki, bardzo ostrym zwilżonym nożem, najlepiej z jednostronnym ostrzem.
Krok 7 - Szparagi po Japońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.03.2014 10:15
przepyszne danie !!!!!!
Kulinarna Ja 30.06.2013 21:12
wyśmienite, ale bym zjadła :)
okrysia 08.06.2013 09:58
Smaczne to!
arbuzowo 24.05.2013 15:13
bardzo ciekawy pomysł na sushi
paulina2157 24.05.2013 12:13
niezwykłe połączenie
mufinka79 24.05.2013 12:09
Spróbowałabym takiego sushi, bo wygląda wybornie :)
marta1221 24.05.2013 11:46
ciekawy pomysł z użyciem szparagów
misia53 24.05.2013 11:37
efekt znakomity
IwonaDD 24.05.2013 11:31
bardzo pomysłowe-kommplementy !
gosia56 24.05.2013 11:15
bardzo kuszące
Cynowa_Beata 24.05.2013 10:54
Strasznie zdjęcia po zniekształcało.. :( Jak by co zapraszam też do wpisu na blogu :)
Kolorowa 24.05.2013 10:37
Ładne zdjęcia
Pyszota 24.05.2013 10:22
wyglądają kusząco
leonowie 24.05.2013 10:18
pomysł rewelacyjny, sama często "kombinuję" z suszi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak