Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka 1 szt
boczek wędzony 8 plastrów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 2 łyżki

Sos

Musztarda sarepska Prymat 1-2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
śmietana 12% 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :)

Kroki postępowania

1
Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, końcówki odciąć.
Krok 1 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
2
Pierś umyć, osuszyć, przekroić na pól i delikatnie rozklepać.
Krok 2 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
3
Mięso z jednej strony natrzeć oliwą i przyprawić.
Krok 3 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
4
Szparagi podzielić na pół, owinąć piersią w miarę ciasno :)
Krok 4 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
5
Bazylię opłukać i "poprzyklejać" listki do mięsa.
Krok 5 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
6
Następnie cienkimi plastrami boczku owinąć szparagi z mięsem.
Krok 6 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
7
Z miodu i musztardy przygotować sos.
Krok 7 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
8
1 łyżką sosu "obsmarować" całe mięso. Resztę sosu zostawić.
Krok 8 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
9
W dużym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i najpierw obsmażyć mięso z obu stron a potem dusić przez ok. 15-20 min. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą.
Krok 9 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
10
Do pozostałego sosu wlać śmietanę i wymieszać.
Krok 10 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
11
Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć go z rondelka, a do powstałego sosu wlać miodowo-musztardowy ze śmietaną i zagotować.
Krok 11 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto
12
Na talerz wylać sos, ułożyć gotowe szparagi.
SMACZNEGO!
Krok 12 - Szparagi kurczakiem i boczkiem otulone, czyli zapoznawania ze szparagami ciąg dalszy :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.05.2014 10:54
pomysłowe ...:)
adelajda 14.05.2014 20:48
Na pewno będą mi smakowały :)
Malinka 14.05.2014 20:28
Zapomniałam wspomnieć, że gdyby boczek nie do końca trzymał się mięsa można się wspomóc nitką i delikatnie całość obwiązać (ja tak właśnie uczyniłam)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak