Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi i młody kalafior. Każde z tych warzyw posiada charakterystyczny, aczkolwiek delikatny smak. Całość podkreśla beszamel z serem.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
kalafior 1 sztuka
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 700 mililitrów
parmezan starty 0.5 szklanki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu

Szparagi obłamujemy w miejscu gdzie same pękają.
Obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem octu (by nie straciły koloru).
Kalafior dzielimy na różyczki, obgotowujemy 10 minut.
Przygotowujemy beszamel.
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, chwilę przysmażamy.
Po chwili, lekką stróżką (cały czas mieszając) wlewamy mleko, dodajemy starty ser.
Podgrzewamy kilka minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy warzywa. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas makaron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak