Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi duszone z cukinią i pomidorami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 500 g
cukinia średnia
pomidory malinowe 3-4 średnie
oliwa
czosnek
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
zioła ulubione świeże

Porada

Warzywa można podać również na zimno, jako sałatkę np. do ryby, drobiu albo potraw z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi duszone z cukinią i pomidorami


Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Szparagi umyć, obrać końcówki i pokroić w krążki pozostawiając główki w całości.
Cukinię albo młodego kabaczka umyć (nie trzeba go obierać jeśli ma miękką skórkę) i pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, jeśli nie ma wewnątrz twardych pestek.
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić w niewielkie cząstki.

Na patelnię wlać dowolną ilość oliwy (nie EV!), zeszklić lekko osoloną cebulę, dodać krążki szparagów, kostki cukinii i odrobinę pieprzu. Razem przesmażyć, nakryć szczelną pokrywką i dusić kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać pomidory i dusić razem bez pokrywki, aż nadmiar soku odparuje.

Całość doprawić do smaku solą ziołową, czosnkiem i pieprzem, krótko przemieszać.

Podawać na gorąco z dodatkiem ryżu, makaronu albo z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 15.10.2016 14:03
Pysznie wygląda to danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak