Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi duszone z cukinią i pomidorami
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Szparagi umyć, obrać końcówki i pokroić w krążki pozostawiając główki w całości.
Cukinię albo młodego kabaczka umyć (nie trzeba go obierać jeśli ma miękką skórkę) i pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, jeśli nie ma wewnątrz twardych pestek.
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórek i pokroić w niewielkie cząstki.
Na patelnię wlać dowolną ilość oliwy (nie EV!), zeszklić lekko osoloną cebulę, dodać krążki szparagów, kostki cukinii i odrobinę pieprzu. Razem przesmażyć, nakryć szczelną pokrywką i dusić kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać pomidory i dusić razem bez pokrywki, aż nadmiar soku odparuje.
Całość doprawić do smaku solą ziołową, czosnkiem i pieprzem, krótko przemieszać.
Podawać na gorąco z dodatkiem ryżu, makaronu albo z bagietką.