Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi duszone z cukinią i antonówką
Szparagi umyć, osączyć, obrać twardsze końcówki, pokroić łodygi w krążki.
Młodą cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką (jeśli jest twarda obrać), a gniazdo nasienne pozostawić jeśli nie ma wykształconych twardych dużych pestek.
Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę podobną do cukinii.
Warzywa i antonówkę dodać do zeszklonej cebuli i smażyć kilka minut stale mieszając.
Dodać imbir, sól czosnkową oraz tymianek - podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć dopasowaną pokrywką i poddusić. Warzywa powinny pozostać jędrne.
Gotową potrawę doprawić białym pieprzem i ew. solą, posypać świeżym tymiankiem cytrynowym.
Podawać jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę (np. na lekką kolację) z dodatkiem świeżej bagietki.