Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi duszone z cukinią i antonówką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 500 g
cukinia młoda 300 g
jabłka antonówki 1 duże
cebula czosnkowa duża
masło klarowane 3-4 łyżki
tymianek cytrynowy świeży
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat mielone szczypta

Porada

Taka j@rzynka jest smacznym dodatkiem do ryby, wątróbki drobiowej albo grillowanego fileta z kurczaka lub indyka. *Antonówkę można zastąpić jabłkiem Granny Smith albo szarą renetą.

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi duszone z cukinią i antonówką

Cebulę czosnkową pokroić w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym (można dolać nieco oleju), posolić i oprószyć mielonym liściem laurowym.

Szparagi umyć, osączyć, obrać twardsze końcówki, pokroić łodygi w krążki.
Młodą cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką (jeśli jest twarda obrać), a gniazdo nasienne pozostawić jeśli nie ma wykształconych twardych dużych pestek.
Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę podobną do cukinii.
Warzywa i antonówkę dodać do zeszklonej cebuli i smażyć kilka minut stale mieszając.
Dodać imbir, sól czosnkową oraz tymianek - podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć dopasowaną pokrywką i poddusić. Warzywa powinny pozostać jędrne.

Gotową potrawę doprawić białym pieprzem i ew. solą, posypać świeżym tymiankiem cytrynowym.

Podawać jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę (np. na lekką kolację) z dodatkiem świeżej bagietki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 10.11.2016 12:02
ciekawy pomysł zwłaszcza z dodaniem jabłuszka
BobMay 04.11.2016 13:41
Tak jeszcze nie jadłem szparagów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak