Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 200 g
sok z cytryny 1 łyż.
wódka 20 ml
kakao 1 łyż.
skórka z cytryny 1 łyżecz.
truskawki 1 garść
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szpajza cytrynowo-czekoladowa

Kroki postępowania

1
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Jajka parzę, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy, na koniec wlewam do jajek ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Krok 1 - Szpajza cytrynowo-czekoladowa foto
2
Masę dzielę na dwie równe części, do jednej części dodaję sok z cytryny i skórkę z cytryny, a do drugiej dodaję rozpuszczone kakao i wódkę.
Krok 2 - Szpajza cytrynowo-czekoladowa foto
3
Obie masy układam warstwami na przemian do pucharków lub kieliszków, każdą warstwę wygładzam łyżeczką. Na końcu ozdabiam pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Krok 3 - Szpajza cytrynowo-czekoladowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 09.10.2012 11:03
pycha
agnieszka214 09.10.2012 09:16
pysznie sie prezentuje
cukiereczek 09.10.2012 09:09
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak