Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z indyka z duszonymi warzywami i gładkim puree

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
rozmaryn 1 łyżeczka
papryka czerwona 0,5 szt
cebulka 2 szt
pomidor 1 szt
brokuł 0,5 szklanki
rodzynki 1 łyżeczka
ziemniaki 0,3 kg
masło 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
indyk 4 sznycel

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka z duszonymi warzywami i gładkim puree

Warzywa kroimy- paprykę w paski, cebulkę w grubsze piórka, pomidor w drobną kostkę a brokuła kroimy dosyć drobno, żeby jego objętość była mniej więcej równa połowie szklanki.

W małym garnuszku gotujemy szklankę bulionu- może być z kostki- i dorzucamy do niego cebulkę.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki do miękkości.

Kiedy cebula w rondelku będzie już miękka a bulion odparuje, dorzucamy pomidora i paprykę oraz łyżkę ostrej papryki i łyżeczkę chilli.

Na talerzyku bełtamy jajko, na drugim mieszamy mąkę, bułkę tartą, paprykę słodką i rozmaryn. Na osobnym wylewamy mleko. Panierujemy sznycle- jajko-mleko-mąka. Smażymy na kilku łyżkach oleju do zezlocenia panierki z obu stron.

Ziemniaki odcedzamy i dodajemy masło i śmietanę, rozcieramy na gładką masę blenderem. Doprawiamy do smaku, dodajemy ewentualnie jeszcze masła lub śmietany i dorzucamy tymianek, blendujemy i gotowe.

Na chwilę przed podaniem do warzyw dorzucamy brokuł i rodzynki oraz łyżkę ostrego sosu chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak