Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sznycelki w sosie pomidorowym

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

mięso wieprzowe bez kości
1/2 kg
kajzerka
1 sztuka
mleko
1/2 szklanki
natka pietruszki
1 łyżeczka
jajko
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
cebula
1/2 sztuki
smalec
1 łyżka
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
smalec
do smażenia

Sos

cebula
1/2 sztuki
smalec
1 łyżka
woda
1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuki
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
1 łyżka
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycelki w sosie pomidorowym

Mięso myjemy i mielimy. Bułkę moczymy w mleku i dokładnie odciskamy. Dodajemy do zmielonego mięsa razem z natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podsmażoną na smalcu cebulką oraz jajkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku. Formujemy sznycelki.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Sos: Cebulkę kroimy. Smażymy na rozgrzanym smalcu. Wlewamy wodę. Dodajemy liść, ziela i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Następnie dodajemy przecier i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec zagęszczamy zawiesiną zrobioną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku.

Usmażone sznycelki polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 25.06.2017 20:19
apetycznie wygląda
Ela15 05.05.2017 06:56
pyszny obiad
Jagódka77 07.04.2017 19:10
na pewno są pyszne
Wacław 05.04.2017 09:12
moje smaki :-)
Bernadeta1 03.04.2017 20:07
smaczny taki obiadek
MagdalenaIC 03.04.2017 13:34
Mniam :)
bertpvd 03.04.2017 13:04
pyszne mięsko
Konczi 03.04.2017 12:37
lubię takie kotleciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak