Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycelki w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

mięso wieprzowe bez kości 1/2 kg
kajzerka 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
natka pietruszki 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
cebula 1/2 sztuki
smalec 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat
smalec do smażenia

Sos

cebula 1/2 sztuki
smalec 1 łyżka
woda 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
przecier pomidorowy 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycelki w sosie pomidorowym

Mięso myjemy i mielimy. Bułkę moczymy w mleku i dokładnie odciskamy. Dodajemy do zmielonego mięsa razem z natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podsmażoną na smalcu cebulką oraz jajkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku. Formujemy sznycelki.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Sos: Cebulkę kroimy. Smażymy na rozgrzanym smalcu. Wlewamy wodę. Dodajemy liść, ziela i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Następnie dodajemy przecier i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec zagęszczamy zawiesiną zrobioną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku.

Usmażone sznycelki polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 25.06.2017 20:19
apetycznie wygląda
Ela15 05.05.2017 06:56
pyszny obiad
Jagódka77 07.04.2017 19:10
na pewno są pyszne
Wacław 05.04.2017 09:12
moje smaki :-)
Bernadeta1 03.04.2017 20:07
smaczny taki obiadek
MagdalenaIC 03.04.2017 13:34
Mniam :)
bertpvd 03.04.2017 13:04
pyszne mięsko
Konczi 03.04.2017 12:37
lubię takie kotleciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak