Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 filet podwójny z kurczaka
szklanki mąki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
olej do smażenia
2 łyżki masła
1 duży słoik sosu słodko-kwaśn
jaja 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy , po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.

Jaja wbijamy na talerz i roztrzepujemy. Mąkę i bułkę tartą również wykładamy na talerze. Mięso panierujemy w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.

Szkło żaroodporne smarujemy 2 łyżkami masła, wylewamy połowę sosu, układamy sznycelki i zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 08.04.2013 15:15
bardzo fajne mniam mniam
Boska_Agatka 08.04.2013 15:10
bardzo ciekawy przepis godny polecenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak