Sznycel wiedeński / wienerschnitzel

Sznycel wiedeński / wienerschnitzel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka cielęca

    500-600 g
  • jajko

    1-2 szt
  • masło

    100 g
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    1/4 szklanki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sznycel wiedeński / wienerschnitzel

Sposób przygotowania:
Mięso starannie oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek wzdłuż włókien na plastry o centymetrowej grubości, a następnie ułożyć kotlet na plastikowej folii, przykryć go folią również od góry i rozbijać, tworząc duży kotlet o grubości ok. 3 mm.

Po roztłuczeniu sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, lekko obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej pół na pół z masłem. Tłuszczu powinno być stosunkowo dużo, tak aby kotlety były prawie całkowicie zanurzone we wrzącej, spienionej substancji. Sznycle należy smażyć najpierw na dużym ogniu, z obu stron, a po pierwszym zrumienieniu należy zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny oraz sałatką ziemniaczaną, smażonymi ziemniakami lub frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Beata3m 16.11.2021 13:27
Witam. Całość pięknie wygląda ale ziemniaczki wyglądają wyjątkowo smacznie i tajemniczo. Panie Robercie, jak zrobić tak pysznie wyglądające ziemniaczki? Pozdrawiam
Doradca Smaku 17.11.2021 14:59
Dzień dobry, ziemniaczki są ugotowane, pokrojone w plastry i delikatnie podsmażone na masełku z cebulką. Smacznego!
eklerek 23.06.2011 23:55
pyszności
szajba2 23.02.2011 15:25
poważna sprawa
Babciagramolka 06.01.2011 15:18
Nigdy mi nie wychodzi ta ,, fala ,, na panierce .
Barbara55 26.10.2010 15:12
sznycel dobry jest
rakow2
rakow2 24.10.2010 15:56
dobra rzecz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat