Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel po wiedeńsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 40 dag
Musztarda sarepska Prymat
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
smalec
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel po wiedeńsku

Kroki postępowania

1
Cielęcinę kroimy w niezbyt grube plastry, następnie bardzo bardzo cienko je rozbijamy, ale poprzez folię spożywczą tak by nie uszkodzić mięsa. Mięso z obu stron doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz solą morską.
Krok 1 - Sznycel po wiedeńsku  foto
2
Na każdym kawałku mięsa, z jednej strony równomiernie rozkładamy po 1 łyżeczce musztardy.
Krok 2 - Sznycel po wiedeńsku  foto
3
Mięso obtaczamy w mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Krok 3 - Sznycel po wiedeńsku  foto
4
Na patelni rozgrzewamy nieco smalcu i smażymy nasze sznycle z obu stron na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i na każdym kawałku miejsca układamy po łyżeczce dobrej jakości masła (w kilku miejscach tak by rozpłynęło się po całości) i przykrywamy pokrywką. Dopiero gdy masło w całości się roztopi wyjmujemy kotlety z patelni
Krok 4 - Sznycel po wiedeńsku  foto
5
Do tego ziemniaki, surówka i pyszny obiad gotowy :)
Krok 5 - Sznycel po wiedeńsku  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 21.07.2014 20:32
aż slinka leci na sam widok :)
Lidzia 21.07.2014 16:46
To ja lubię.
Bernadeta1 21.07.2014 16:26
bardzo smaczne mięsko
pajbek 21.07.2014 16:19
Podane pięknie :-)
as28 21.07.2014 16:02
mniam mniam
marcia7 21.07.2014 15:05
klasycznie smaczny
IZABELA29 21.07.2014 14:28
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak