Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szneki z serem i śliwką

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g typ 500
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanki
masło 2 łyżki
drożdże 2 dkg
sól 1 szczypta

masa serowa

cukier puder 1/3 szklanki
ser biały 40 dkg
żółtko jajek 2 sztuka

pozostałe

śliwki 20 dkg
cukier puder 1 do posypania
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 łyżka

kruszonka

masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szneki z serem i śliwką

Kroki postępowania

1
Ser:

Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek.
Krok 1 - Szneki z serem i śliwką foto
2
Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam.Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Szneki z serem i śliwką foto
3
Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia
Krok 3 - Szneki z serem i śliwką foto
4
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę.
Krok 4 - Szneki z serem i śliwką foto
5
Ser zblendowany na puszysta masę.
Krok 5 - Szneki z serem i śliwką foto
6
Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.
Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę.
Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią.

Kruszonka:
Krok 6 - Szneki z serem i śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.06.2017 11:35
Pysznie wyglądają
RenataZ-et 28.04.2017 14:34
wyglądają idealnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak