Przepis i sposób przygotowania na: Szneka z glancem
Kroki postępowania
Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko, żółtka. Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa.
Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami.
Piec około 20-25 minut do zarumienienia.
Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania.