Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szmaciak marynowany

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zalewa

ocet 10 % 200 ml
sól 2 łyżki (kamienna)
cukier 4 łyżki

Do każdego słoika 500 ml

Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szt
cebula 2 plasterki
marchew 4-5 talarków

Przepis i sposób przygotowania na: Szmaciak marynowany

Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować.
W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.10.2016 16:55
Nigdy nie jadłam i bardzo ciekawa jestem smaku
Alex_M 23.10.2016 16:32
świetne grzybki :D
adelajda 23.10.2016 16:00
WOW super grzybki
Habibi 23.10.2016 12:32
Szmaciak gałęzisty (my zawsze mówimy na niego "leśny kalafior") to pyszny grzyb, a kiedy poleży w lodówce, owinięty w mokry ręcznik papierowy i woreczek foliowy, to w kilka dni potrafi spuchnąć i powiększyć znacznie swoją objętość. To jeden z nielicznych grzybów, którym leżenie w lodówce przez kilka dni nie szkodzi.
Habibi 23.10.2016 12:31
Już można go zbierać, chyba od dwóch lat! Ja kiedyś w Czechach zbierałam, bo tam nie był chroniony i pamiętam, że miałam przeprawę z celnikami, bo nie wiedzieli, jak to potraktować ;)
bertpvd 23.10.2016 12:07
rewelacja ! wcześniej go nigdy nie zbierałem bo jest pod ochroną ale widzę, że już można zbierać
Motorek 23.10.2016 07:47
fajny pomysł
norweska20 22.10.2016 23:47
smakowity pomysł
Łukasz15 22.10.2016 23:06
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak