Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczypanki z farszem twarogowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 250 g
olej 3 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
woda 3/4 szklanki

farsz

ser biały 250 g
żółtko jajek 2
mąka pszenna 2 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1 łyzeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
cukier 4 łyżki

dodatkowo

czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Szczypanki z farszem twarogowym

1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło.

2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy.

3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk.

4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki.

5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.

6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 24.01.2017 19:52
fajny deser
ania2610 23.01.2017 19:08
też nie znam, zaciekawiła mnie już nazwa, a do tego fajnie wyglądają :)
jan_mag 23.01.2017 11:08
Nie znam tego, trzeba wypróbować :)
Aleksandra/Olcia 23.01.2017 10:36
nigdy takich nie robiłam,kusząca propozycja
w mojej kuchni 23.01.2017 10:33
fajna nazwa na udany deser
Patrycja33 23.01.2017 10:05
ciekawy przepis, nigdy nie robilam
norweska20 22.01.2017 23:53
smakowity pomysł
Renata9 22.01.2017 23:08
Smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak