Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak zapiekany w pomidorach z kaszą jaglaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
szczupak 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
cebula 1 szt
bakłażan 1 szt
cukier 2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
czosnek 2 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak zapiekany w pomidorach z kaszą jaglaną

Szczupaka świeżego nie mrożonego myjemy osuszamy. Następnie skrobiemy z łusek i usuwamy wnętrzności. Filetujemy i kroimy w większe kawałki. Szczupak ma specyficzny smak dlatego warto go zamarynować. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek , pokrojony czosnek niedźwiedzi, przyprawę uniwersalną ,paprykę słodką i suszony koperek. Mieszamy wcierając marynatę w mięso i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Następnie smażymy rybę najlepiej na patelni grillowej bez tłuszczu.
Bakłażana kroimy w plastry solimy , cukrzymy i odstawiamy na ok 10 min - płuczemy i osuszamy.
Grillujemy na patelni bakłażana. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana na niego kawałki ryby i zalewamy pomidorami z puszki. Wierzch doprawiamy - posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej , odrobiną cukru , pieprzu kolorowego. Zapiekamy w piekarniku ok 15 min . Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę masła mieszamy i serwujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.05.2013 08:40
na bardzo smaczny obiad
arbuzowo 03.05.2013 20:59
ciekawy pomysł na rybkę
kasienka23 03.05.2013 12:07
sezon na szczupaka rozpoczęty :)
Magda24 03.05.2013 10:17
apetycznie podane
iwa643 03.05.2013 08:04
Polecam na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak